„Dzika kuchnia”

„Dzika kuchnia”

Łukasz Łuczaj

Praktyczny przewodnik po ponad dwustu jadalnych roślinach, rosnących na dziko w różnych rejonach Polski. Znajdziecie tu szczegółowe informacje m.in. o: bzie, brzozie, chmielu, czosnku niedźwiedzim, klonie, łopianie, pokrzywie, tataraku i wielu innych.

Z książki dowiecie się:

- gdzie szukać danego gatunku rośliny i jak go rozpoznać
- które części są jadalne i kiedy przypada czas zbioru
- jakie substancje czynne zawiera dana roślina i jakie posiada właściwości farmakologiczne
- jak dawniej wykorzystywano dane rośliny w różnych kulturach, a jak wykorzystuje się je dziś.

Przewodnik zawiera ponad sto przepisów na różnorodne potrawy z dzikich roślin takie, jak: krupnik z nasion babki, nalewka z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidła z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowo-mniszkowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzka zupa różana.

Bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami książka została dodatkowo wzbogacona o zapiski i rozmyślania autora na temat miejsca człowieka w przyrodzie.

(Warszawa: Nasza Księgarnia, 2013)

Książka znajduje się w zbiorach:

Biblioteki Publicznej w Ursusie, ul. Plutonu Torpedy 47
tel. 22 662 70 01

Aktualny stan dostępności prosimy sprawdzić telefonicznie lub
w katalogu on-line BP Ursus.

KD

Polecamy również: