„Kuchnia polska bez pszenicy”

„Kuchnia polska bez pszenicy”

Marta Szloser, Wanda Gąsiorowska

Dzięki książce „Kuchnia polska bez pszenicy” przekonujemy się, że bezglutenowe gotowanie i pieczenie może być nie tylko zdrowe, ale też łatwe i przyjemne. Znajdziemy tu smakowite przepisy na domowe posiłki: chleby i bułki, słodkie i słone śniadania (m.in. pasty i pasztety, gofry, omlety i racuszki), pożywne zupy, sycące dania obiadowe (także wegetariańskie kaszowo-warzywne, pierogi, kotleciki, pyzy, makarony, tarty i pizze), a także na sałatki i przekąski. Jest też coś dla uwielbiających słodkości łasuchów: lekkie desery oraz wspaniałe torty, szybkie ciasta i muffinki, ciasteczka i batoniki. Z owocami, orzechami, czekoladą... I mniej typowe - z burakami lub fasolą. Autorki dzielą się też najważniejszymi podstawowymi recepturami, np. na ciasta naleśnikowe, biszkopty, mleka roślinne, sosy, domowe słodziki czy jogurt. A wszystko bez glutenu, bez cukru i bez szkodliwych konserwantów!

Książka „Kuchnia polska bez pszenicy” inspirowana jest publikacjami znanego na całym świecie orędownika diety bezglutenowej - doktora Williama Davisa. Autorki przedstawiają własne wersje przepisów, dostosowane do polskiej diety i tradycji kulinarnej. Radzą również, na co zwracać uwagę podczas zakupów i jak wybierać składniki najlepszej jakości. Podają przy tym konkretne przykłady i nazwy produktów. Smacznego!

Książka znajduje się w zbiorach:

Biblioteki Publicznej w Ursusie, ul. Plutonu Torpedy 47
tel. 22 662 70 01

Aktualny stan dostępności prosimy sprawdzić telefonicznie lub
w katalogu on-line BP Ursus.

KD

Polecamy również: